Használd kreatívan az ugrálóvárat!

Amikor ugrálóvár mellett döntesz, a következő lényeges kérdés az, hogy melyiket válaszd a sokoldalú kínálatból. Természetesen azt javasoljuk, hogy vond be gyermekedet is a döntésbe, de segíts neki átgondolni a következő szempontokat:

Melyik időtöltés a kedvence? Hatalmas a mozgásigénye és legszívesebben ugrál? Szívesebben csúszdázik, avagy a vizes játékokat részesíti előnyben? Vannak gyerekek, akiknek leginkább a bujkálós, kuckós, házikós játékok okoznak örömet. Ha ezt tisztázzátok, máris közelebb kerültök a választáshoz.

Hol szeretnétek elhelyezni a légvárat? A vizes játékokat célszerű inkább naposabb helyen tartani, a többi légvárnak az árnyékosabb hely praktikusabb. Természetesen az sem mindegy, hogy gyermeked bőre mennyire érzékeny a napra, illetve mennyire szereti a napot. Vannak gyerekek, akiket a közvetlen napsütés egyszerűen zavar, ők inkább árnyékban játszanak, ha tehetik, ezért a vizes légvárat is érdemes árnyékba tenni.

Inkább egyedül használja majd, vagy gyakori vendégek lesznek kertetekben játszótársai is? Egyedüli használatra elegendő lehet a mini légvárak egyike, közös használatra érdemes elgondolkodni a  nagyobb méretűeken.

Játékra fel!

Hazavitted a légvárat és mindent elsöprő a játékhangulat. Az első időszakban a gyerekek teljesen átadják magukat a játékélménynek , alig lehet őket elcsalogatni az ebéd idejére. Egy idő után viszont nyitottakká válnak a játék tartalmának fokozására. Vedd elő a kreativitásod és találjatok ki együtt izgalmas játékokat, amivel közös élményt szerezhettek a családtagoknak. Az apukák szívesen válnak újra gyermekké egy-egy számukra is izgalmas, kiskorukat idéző játékhelyzetben és nem is sejtik, hogy ezzel milyen pozitív, maradandó emlékeket adnak gyermeküknek.

Íme néhány ötlet a kreatív légvár használatra:

Mini Kastély légvár: öltözzetek jelmezbe és használjatok különböző méretű szivacslabdákat az ostromhoz. A gyermek a játék alatt várvédő lesz,  a felnőtt pedig ostromlóként megpróbálja bejuttatni a lehető legtöbb labdát a várba. Találjátok ki közösen, ki és milyen feltételekkel nyerhet, erre csak a nagyobb gyermekeknek lesz igénye, a kisebbek megelégszenek a játék örömével.

Repülős légvár: gyermeked felveheti a pilóta szerepet, te pedig repülésirányítóként segíthetsz kikeveredni egy viharból. Izgalmas játék lehet az is, hogy meghatározott idő alatt kell a kosárpalánkon átdobálni a megbeszélt számú labdamennyiséget. Természetesen versenyezhettek is, sok nevetéssel és valódi küzdelemmel járó játékban lesz részetek.

Amennyiben gyermektársak érkeznek a játékhoz, könnyen találhatunk ki versenyeket, bizonyos idő alatt teljesítendő küldetéseket számukra. Mérhetjük az időt, de akár a teljesítményt is. Kevésbé torkollik vitába a verseny, ha részt veszel közöttük igazságos játékvezetőként. Könnyebben megtanulják elfogadni a vereséget és szívesebben alkalmazkodnak a szabályokhoz is egy felnőtt irányítása során.

Kastélyos akadálypálya: adott a dupla pálya, tehát nagyszerű lehetőség kínálkozik a versenyzésre. Kombinálhatjuk otthoni eszközökből készített akadálypályával, amit a szülőknek kell teljesíteniük és a légvárhoz érkezve folytathatják az utat a gyermekek.

Elhiheted, hogy kreatív ötleteid megindítják majd gyermeked fantáziáját is és fantasztikus játékban lesz részetek. Kívánjuk, hogy ez nálatok is így legyen!